Saturday, June 16, 2012

Happy Father's Day


Happy Daddy's Day to dearest Husband Wan Mohd Hanel..
i know you are the best Daddy to me n our kiddos..
We Love You THISSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS much..
MUahhhhhh..


*the red velvet cake for daddy by kakak..

Saturday, February 11, 2012

happy birthday adik


Adik, now u turn into 1 years old baby..
i love u more n more..
a year full of laughters, tears n happiness..
to see u grow up are precious moment i ever had..
 mummy, kakak n daddy love u..

Thursday, December 8, 2011

Thursday, November 17, 2011

Kalender cuti umum dan cuti sekolah 2012



1/1/2012 – TAHUN BARU 2012
23/1/2012 – 24/1/2011 – TAHUN BARU CINA

5/2/2012 – MAULIDURRASUL
7/2/2012 – THAIPUSAM

1/5/2012 – HARI BURUH
17/5/2012 – HARI WESAK

2/6/2012 – HARI KEPUTERAAN YDPA
17/6/2012 – ISRAK MIKRAJ

21/7/2012 – AWAL RAMADHAN

6/8/2012 – NUZUL AL-QURAN
19/8/2012 – 20/8/2012 – HARI RAYA PUASA
31/8/2012 – HARI MERDEKA

16/9/2012 – HARI MALAYSIA

26/10/2012 – HARI RAYA HAJI

11/11/2012 – DEEPAVALI
15/11/2012 - AWAL MUHARAM

25/12/2012 – HARI KRISMAS
 
 
Jadual Persekolahan Malaysia 2012

Kumpulan A: Negeri Kedah, Kelantan dan Terengganu

Cuti Pertengahan Penggal 1 : 09.03.2012 – 17.03.2012 (9 Hari)
Cuti Pertengahan Tahun : 25.05.2012 – 09.6.2012 (16 Hari)
Cuti Pertengahan Penggal 2 : 17.8.2012 – 25.8.2012 (9 hari)
Cuti Akhir Tahun : 09.11.2012 – 31.12.2012 (53 Hari)

Kumpulan B : Negeri Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Pahang, Sabah, Sarawak, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya

Cuti Pertengahan Penggal 1 : 10.03.2012 – 18.03.2012 (9 Hari)
Cuti Pertengahan Tahun : 26.05.2012 – 10.6.2012 (16 Hari)
Cuti Pertengahan Penggal 2 : 18.8.2012 – 26.8.2012 (9 hari)
Cuti Akhir Tahun : 10.11.2012 – 01.01.2013 (53 Hari)
 

Tuesday, November 15, 2011

surat layang untuk suami

assalamualaikum w.b.t.
hi sayang,
waktu2  gini mst daddy tengah sibuk mengajar kn..tp hujung2 tahun gini pun still running class macam biasa atau tiap2 hari ajak student tengok transformers kt library??hehehee..

Dulu masa mula2 kenal..
Coverage kat tempat keje>zero
Internet>langsung xde
Call/sms weekend sj..lain2 cara>xde

Dah start rapat dan nak mengenali hati budi..
Untuk dapatkan coverage celcom terpaksa naik motor almost 1 hour..masa ni kalau dapat phone call especially bukan weekend mmg rasa mcm xmakan nasi setahun pun xpe..

Lepas bertunang..
Coverage makin ok..xpayah kuar jauh2 nk dapat line celcom tu..biasa nye tengah weekdays akan dapat phone call..seronok..

Lepas kawin..
Dah xstay kt kuarters..ulang alik tiap2 hari..kt umh sewa coverage phone normal..tiap2 hari boleh dengar suara..

Dah ade sorang anak..
Makin bahagia..internet line pun dh ade kt umh sewa..

Dapat anak ke2..
Kawasan perumahan tu dah ade 3G..tiap2 ari boleh video call..yahooooooo.

Actually, ari ni kan Anniversary kite ke 4..so,mummy nk cakap HAPPY 4TH ANNIVERSARY SAYANG..
I wish we will live together happily ever after..
Kasih sayang utk daddy xpenah terkurang..up and down tuh biasa lah..hahahaa..
Mummy xde hadiah mahal2 nak kasi kat daddy..ye lah..wishlist daddy paling atas kan nk jam rolexxdapat mummy nk sapot..sket2 blh la..mcm nk mkn kfc ke,tutti frutti ke??yang tu anytime je.. so,hadiah tahun ni mummy xplan pape pun lagi..:p

K lah..bye2..i love u so much..balik awal tau dis week..







Monday, October 17, 2011

tips diet..^_____________^

1. JANGAN BERLAPAR

Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar 'muscle'(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi

2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN

Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARI

Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma
simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.

4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS

Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.

5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM

Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.

6. AMBIL SARAPAN PAGI

Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.

7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN

Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.

8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL

Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.

9. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.

10. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.

tips bILe hEnfOn hiLaNg..

Jangan berikan peluang kepada mereka yang mencuri telefon bimbit anda daripada menggunakannya. Jadikan ia tidak berguna supaya ia tidak lagi boleh dijual kepada orang lain.

Caranya mudah. Setiap telefon bimbit mempunyai nombor siri IMEI yang tersendiri. Anda hanya perlu mengetahuinya dan menyimpan catatannya.

Untuk memeriksa nombor siri IMEI ini, tekan simbol dan nombor berikut :-



* # 0 6 #

tanpa ruang kosong.

Nombor yang ditayangkan adalah 15 digit nombor yang unik bagi setiap telepon bimbit. Catatkan dan simpan ditempat yang boleh didapatkan semula.

Sekiranya telefon bimbit anda hilang, anda boleh melaporkan kehilangan telefon bimbit anda kepada pemberi khidmat telefon bimbit seperti TM, Maxis atau Digi. Berikan nombor ini kepada mereka supaya ia boleh disenarai hitamkan. Sekiranya pencuri menukarkan kad SIM, ia masih tidak dapat digunakan kerana telefon bimbit sudah dihalang penggunaan.

Walaupun anda mungkin tidak lagi mendapat telefon bimbit anda, dengan menjadikan ia tidak berguna sudah cukup memuaskan hati. sekiranya setiap daripada kita mencatatkan nombor siri IMEI dan melaporkan nombor siri ini apabila kehilangan telefon bimbit. Kes-kes kehilangan dapat dikurangkan kerana tiada guna mencuri telefon bimbit jika tidak boleh dijual dan digunakan.

taNda2 hAmpiR bErsAliN

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.
Bayi turun ke bawah
Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
  • sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
  • kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
  • sakit perut, memulas
  • kerap buang air besar
  • kerap terkentut
Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir

  • Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
  • Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.
Sakit belakang
  • Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
  • Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
  • Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda.
  • Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.
Pecah air ketuban
Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.
{mosimage}Pintu pangkal rahim terbuka dan menipis
Doktor akan melakukan pemeriksaan vagina. Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10.
Kontraksi yang tetap dan berterusan
Kira kontraksi atau pengecutan otot rahim anda. Buat jadual. Baca seterusnya di artikel "Kontraksi, Kelahiran Sebenar atau Palsu"

Bila Perlu ke Hospital
Segera ke Hospital untuk kepastian doktor bila:
  • kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika anda tinggal jauh. Anda pasti tak mahu bersalin dalam kereta. :-) )
  • keluar air ketuban.
  • pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
  • keluar darah dari vagina.
  • apa saja masalah yang dialami.

Sumber:
  • When Labor Begins, babies.sutterhealth.org
  • Labor Signs, webmd.com
  • Ingin Tahu Tanda Bersalin, hmetro.com.my

Sunday, October 2, 2011

Zareef masuk wad :/


Assalamualaikum semua..
Hari Isnin lepas Zareef telah dimasukkan ke Wad Kanak-kanak Hospital USM, Kubang Kerian
kerana masalah Bronchiolitis a.k.a lelah/asma..
semua nye berpunca apabila Zareef n Zaara demam a day b4..n he start to get flu an bad cough at night..
the next morning, mummy take Zareef to TMC Clinic for check up..

 Zareef had given 2 doses of nebulizer but then still didn't show any positive result..
the Oxygen in his body is too low..
So, the doctor had to sent Zareef for further refer at the Hospital..
Poor Zareef..
selain demam, batuk dan selsema, Zareef juga tidak dapat menyusu dengan baik..
hasilnya, Zareef menangis unstopable dan sukar untuk tidur..


jadi, petang nye lepas nenek Zareef balik keje baru la mmy bawak Zareef ke HUSM..
xmampu nak bawak Zareef sorang2..takut xterhandle nt..

Jadi bermula la episod kehidupan di wad 6Utara HUSM.....

malam pertama du HUSm sangat la xbest..lagipun Zareef menangis all night long..

kejadian paling sedih adalah bile Doct perlu inject utk amik darah n sediakn saluran utk masukkan ubt kat tangan  Zareef..dah la 1st try xberjaya..then the Doct change to another hand..
Sangat azab bile perlu dengar Zareef menangis menahan kesakitan dan mmy
xmampu nk temankan sebab sedihhh sgttt..

dan hasilnye..




akhirnya,Zareef tidur KEPENATAN..

 hari2 seterusnya mummy lalui dengan lebih baik..Zareef pun dh semakin sehat..
sebelah pagi mama in law yg ersusah payah datang n temankan mummy n tolong jaga Zareef..
Onny plak amik shift petang-malam..
malam2 mmy tdo berdua je ngn Zareef..

mummy dapat banyak kawan n kami semua berkongsi perasaan yang sama..
semua ibu2 yg temankan anak2 sangat friendly n xsombong walau pun baru kenal..
nurse2 pun baik sangatttt..


lain2 gambar later la mummy upload..ngantuk dah..Zareef pun dok merenggek nk tdo peluk2 ngn mummy..

nite all..


Monday, August 22, 2011

reminder


Artikel ini untuk peringatan kepada semua yang menggunakan credit card untuk memudahkan perbelanjaan harian. Apapun jika tidak menggunakan credit card sekalipun, tidak salah jika anda mengambil tahu mengenai perkara ini memandangkan suatu hari nanti mungkin anda akan mempunyai kad kredit sendiri atau boleh panjangkan perkara ini kepada adik-beradik atau saudara mara yang ada menggunakan credit card.

KES 1:
Anda akan dapat satu panggilan yang mengatakan ada orang yang menggunakan nama anda untuk membeli barang menggunakan credit card milik anda. Kemudian mereka akan berikan satu nombor untuk dihubungi kononnya nombor tersebut adalah nombor Bank Negara.
Apabila anda menghubungi nombor tersebut, panggilan akan disambut oleh operator seperti “Anda telah masuk ke peti suara Bank Negara blablabla”. Bila dia ada sebut Bank Negara, ramai yang akan terus terpedaya walhal nombor tersebut adalah satu nombor penipuan luar negara yang memakai nombor palsu Malaysia. Kemudian panggilan akan dijawab dan mereka akan meminta segala maklumat seperti pin number, security number dan pelbagai lagi. Akhirnya, anda akan terus terpedaya dan akhirnya merana.
Jika anda menjadi mangsa, hanya dalam 5 minit, segala wang anda akan dipindahkan dan ianya dilakukan secara online. Nak call polis dan bank pun tak sempat. Bank tidak akan bertanggungjawab kerana kecuaian tersebut dari anda dan bukan dari pihak bank. Dikatakan, purata yang terpedaya dengan helah ini dah mencecah 20 hingga 500 orang sehari!!

Nasihat:
Jika menerima panggilan yang sebegini, test mereka semula dengan bertanyakan nombor kad pengenalan kita. Adalah mustahil jika mereka gagal memberikan nombor kad pengenalan kita sedangkan itu adalah perkara paling asas semasa proses permohonan kad kredit dibuat.

KES 2:
Orang hantar hamper FREE bernilai RM100++. Cuma kene bayar RM3.50++ je. Biasanya tak sampai RM10. Siapa taknak kan? Haa, dorang pandai. Suruh bayar pakai card. Cash tak boleh diterima jika tidak, hamper tak dpt. Pastu bila kita kasi card, dorang akan pakai benda nampak mcm machine bayar pakai card tu padahal benda tu clone. Benda tu sebenarnya card reader. Alat tu boleh tiru dan duplicate chip credit card and obviously pin number awal-awal dah dapat bila kita bayar RM3.50++ tu je.

Nasihat:
Amalkan sikap tidak mudah percaya dengan orang terutama sesuatu yang melibatkan duit. Fikir logik mana ada orang nak tawarkan sesuatu yang lumayan tanpa pulangan yang berganda-ganda dari apa yang mereka berikan.


Article ni di amik dari SINI

Wednesday, August 10, 2011

rezeki di bulan mulia

assalamualaikum wbt..

haaa..jgn ingat Zareef nk dapat baby plak ye..ni rezeki lain...(pesan siap2 woh)
 ni sebenarnye cerita yang dah basi..

cerita 3 hari lepas..
ok..
ari tuh (dah dekat2 5months jugak la) satu set barang kemas sy telah misplaced..
bagi my mum simpan kan ..skali die lupe letak mana..
omaiigod la kan..@__@
so,usaha mencari besar2an dibuatla kan..
disertakan kerahan tenaga kepada seluruh isi rumah..
kadang2 cari di tempat yang sama sampai 5 6 kali..
tp xjupe jugak..
so,secara rasmi nye kami declare la barang tuh HILANG..
malas dh nk cari..give up nih..

tp dalam hati, tetap rasa barang tuh ade je cume xingat letak mana..
even dh declare hilang,hati tetap cool je kan..
xde pun memberontak ajak suami g beli yg baru..
(wahhh..mcm byk sgt duit tu kn)

dah rezeki bulan mulia ni..pada malam ke 7 ramadhan..barang tuh sudah dijumpai semula dalam keadaan selamat dan tanpa cacat cela..
tengok2..berkat kesabaran yg tinggi, memang xsia2 la kan..
tempat nye plak macam dh berjuta kali cari tp xnampak pun sebelum ni..

xpe la..xperlu nk fikir banyak2 sangat..
mungkin ini pun salah satu ujian kesabaran utk kami..


keesokkan nye pula sy dh jumpa semula CD gambar2 kawen dulu..
sama la jugak..jumpa kt tempat yg dah berpuluh juta kali cari..
alih2 pagi tuh selak sket je terus jumpa.hahaha...

macam kelakar pun ade..
apa2 pun alhamdulillah..


1 day to go

Thursday, August 4, 2011

solat terawih

Assalamualaikum wbt..
buat julung2 kali nye..
dapat juga sy bersolat terawih malam ni..
nasib baik adik sy nk jagakan Zaara dan Zareef di rumah..

Zaara nangis2 nk ikut..
Zareef plak mcm biasa la..cOOl je..


k lah..
jangan lupa bangun sahur nanti..
bye..

Tuesday, August 2, 2011

Ramadhan Al Mubarak

assalamualaikum wbt..

pejam celik pejam celik dh pun masuk bulan Ramadhan..
cepat betul masa berlalu..
Last week seronok sangat sebab suami ade kat umah for a week..
ade kursus kejurulatihan kat wisma sukan Kota Bharu..
Lepas tu sambung plak ari isnin sebab dapat MC..
so dapat la suami terawih,sahur dan berbuka kat umah utk 1st Ramadhan tahun ni..
mujur suami nk gerak ke Cameron lepas berbuka, so macam complete sangat2..
hehe..ptg nye suami ajak g Bazar..
lepas solat Asar,terus gerak g Bazar kt stadium..
sebelum tu singgah beli murtabak Raja kt Lundang..
Bazar stadium kitorang lalu je sebab xde parking + orang ramai sangat3..

sebab belum beli pape lg, suami nekad nk ke Bazar Pasir Tumbuh..
belum pun sampai,ujan plak turun..hahaha..
Zareef pun dh tdo..
bile sampai kt sana, suami sorang je turun..
saya dan anak2 tgu dalam kete..:)

sebenarnya,kitorang xde nk beli papepun sebab my mum dah masak nasi kerabu..
tp dh boring sgt2 duk umh..keluar la jenjalan kn...

Actually 2 3 kali jugak kitorang berhenti ket tepi2 jalan..
asal ade orang jual2 je singgah..
bernafsu betul bile tgk makanan ni kn..

hope selepas ini puasa saya semakin baik..

KURANGKAN PEMBAZIRAN dan 
BANYAKKAN BERSABAR..



bye!!

Friday, July 29, 2011


semalam dh termimpi2 pasal button ni..
oh!! cepat la smpai wahai button..

Monday, June 20, 2011

Happy Daddy's Day



WE LOVE YOU DADDY!!!

Wednesday, June 15, 2011

syUkur...


Alhamdullillah....
Hidup semakin bahagia.....
Rezeki pun semakin murah.....
:0



Friday, May 20, 2011

rindu

Assalamualaikum semua..
 ari ni cukup seminggu Kakak dok umh nenek die..
lama tuh..
mummy MISS u KAKAK..


Monday, May 9, 2011

Our New Member in the House


Assalamualaikum semua..
haa..klo sebut new member mesti pk baby kan..
yg Lilly nk bgtahu ni bkn la baby sgt..dh besar panjang pun..
 
Actually pada 1st May ari tuh, 
Adik ipar Lilly,merangkap adik hubby dh pun selamat dijabkabulkan..
yg pengantin pompuan plak kebetulan nye friend of mine ms skolah2 dulu..
so,welcome to the club of Marriage to Zarith Sofia n Wan Mohd Hazdie..
live happily ever after..



Wednesday, April 20, 2011

 

Assalamualaikum semua..
a simple sharing for today..
:::REMINDER@WARNING:::
its just another special days n may not be a public holiday but nevertheless it is celebrated in keeping with the international trends..
so jangan nanti adik2 yg baca entri ni pandai2 je cuti 11 Sept sebab nak celebrates Grandparent's Day..
HAHAHA..


YEAR 2011
World Religion Day (3rd Sunday in Jan) 16 Jan
Valentines Day
14 Feb
Women's Day
8 Mac
Doctor's Day
30 Mac
April Fool's Day
1 Apr
Earth Day
22 Apr
Secretaries Day
27 Apr
Mothers Day
8 May
Malaysian Air Force Day 01 Jun
Race Unity Day (2nd Sunday in Jun) 12 Jun
Fathers Day (3rd Sunday of Jun)
19 Jun
Friendship Day (1st Sunday of Aug)
07 Aug
Grandparent's Day
11 Sept
Malaysian Armed Forces Day 16 Sep
International Day of Peace 21 Sep
World Teachers Day 5 Oct
Bosses Day
17 Oct
United Nations Day 24 Oct
Mother-in Law's Day (4th Sunday of Oct)
23 Oct
Halloween
31 Oct
All Soul's Day
2 Nov
Universal Children's Day 20 Nov
Thanksgiving Day
22 Nov
UN Human Rights Day 10 Dec


mother-in law's day pun ade jugakk..
hihi..

Monday, April 11, 2011

Zareef's progress

Assalamualaikum semua..

Happy 2month old Wan Muhammad Zareef Hadiff
11-02-2011 ---> 11-04-2011

dah semakin chubby..
geram mummy tgk pipi Zareef..
selalu dok picit2 pipi dia..hihi..



Friday, April 8, 2011

the 5th generation..

Assalamualaikum semua..
hari ni just nk berkongsi cerita sket la..
how lucky i am..
instead of being a mummy n wifey, im also born in a big family,both side of my parents..
selalu nye dalam sesebuah family ade dalam 3 generasi iaitu grand-parents, parents n child..
but mine so lucky to have more than that..
since Zaara was born, family on my mum side dh bertambah dah wujud la generasi ke 5..

ok..introducing..
yang tudung hitam kat tengah2 is my moyang..masih lagi sihat cume kadang2 ade la sakit pening mcm org2 veteran  yg lain..Alhamdulillah umur nya masih panjang dan berkesempatan lagi untuk melihat anak cucu cicit dan piut..she is about 80++
yang belah kanan saya is my granny.. Anak sulung kepada my moyang..macam adik beradik je kan??yela..umo my granny is about 70++..awal 70-an..beza umor ngn ibu nya xla jauh sgt..org dulu2 kawen awal..hihii~~
yang paling hujung pakai tudung brown tu is my mum..umur 49tahun..my mum anak ke 2..tp anak sulung pompuan yg pertama..:)
then yang baju merah tu is ME..the 4th generation in the family..anak sulung gak..
n dalam pangkuan is my little baby girl,Wan Nur Zaara Hanessa, the 5th generation..yay!!
Now piut Moyang sy dah ade dua..adik Zaara, Wan Muhammad Zareef Hadiff..Anak2 sy merupakan piut pertama since cicit2 yang lain masih lagi belum berkahwin..
haa..nampak??nampak??
SILE KAWEN AWAL UTK MEMANJANGKAN GENERASI KELUARGA TERCHENTA..
my mum kawen masa umur 22thn n me get married as early as 21years young(old) during my 1st year of degree at UITM..klo dah jodoh..xkan nk menolak..;p
now,at my 25th years old..i'm already have a pair of kids..LUCKY ME..Syukur Alhamdulillah








Monday, April 4, 2011

weEkenD yg bEst..

Assalamualaikum w.b.t.
Last weekend was so productive for me..:)
dalam dok sebok2 uruskan hal rumah tangga sempat jugak la try new recipe of "cake"..
yela..last week my mum fly ke Sabah for 5days..
n me dh dipertanggungjawabkan utk menjaga makan minum adik2 di rumah..
mana nk jaga ank2 lg..berlari jgk la nk masak n at the same time nk kne buai+dodoikan Zareef..
tp best..sbb Zaara pun quite kind of responsible to take care of her little brother :p
bile adik nangis cepat2 die lari, bgtahu mummy yg adik nangis..
padahal mummy dengar je..hihi..

ari jumaat lepas sempat la buat "cake" ni..
kali ni memang menjadi..
tp daddy mkn satu je..
myb sbb die xsuka kot..
kek Secret Recipe pun die xsuka jugak (sedapkan hati ye)




 nice kan???
n the most important..its yummy delicious..

k la..
bye!!

Wednesday, March 30, 2011

bUah Hati

sekarang ni xsabar tunggu malam..
sbb rs heaven sangat dpt bersama buah hati kesayangan..

bile pusing kiri
nampak si hensem ni..


  dan bile pusing kanan,
leh peluk si comel yg gebu nih..

mummy plak terpaksa tdo kt tengah..
jd pengadil, tak pun jd divider..:)

daddy nye plak??
sekarang tengah berkursus di Institut Aminuddin Baki..
syok la tuh kursus kat tempat sejuk..
tp daddy mcm xheran jek sbb Cameron Highland lg sejuk kot..

 i love u both very strong..
n yess..i've got a pair nice n well behave kids..
hope this forever.. :)

n mummy loves daddy ketat2 juga..hahaha...

Tuesday, March 8, 2011

Zareef on 25 days..



hi..
ari ni nk citer pasal Zareef lah..
sepanjang berpantang kt umh MIL ni xde pape mslh pun..
weekdays kt umah Parents In Law
weekend balik umah mak sndr..
nasib la sbb mak sndr bekerja plus kt sana susah nk mencari tukang urut..
Zareef pun xde la berjaga malam sgt..setakat bangun minum susu then tdo semula..
ye la..Ddy pun xde kn..so Zareef sgt2 pndai membawa diri..



progress berat badan: 
masa lahir---->3.4kg
10 hari---->3.6kg
20hari---->4.2kg



berat badan mummy:
blm jupe alat timbang berat lg..
hahaha..

bye..


Tuesday, March 1, 2011

macAroN vs MouLd

sy tengah mengidam nk makan macaron la..
sangat2 teringin..
dh jupe kda yg jual macaron secara online..
tp......
kne hold dulu lah..
macaron tu agak expensive..
duit yileekk amma..:(
 ni la rupe macaron yg saya sangat2 mahu itu..
yummehhHH x??
pastu nk beli mould2 baru utk LILLYCIOUSS lg..
kebetulan plak baru find out satu blogshop yg jual mould cecantik..
2 pun quite expensive since mould2 tersebut di terbangkan dr obersi..
huhhh..
xbaik mengeluh..
insya-Allah akan  ade rezeki sy nk merasa Macaron tu..
dan beli mould baru..:)
ade x anyone nk kasi Macaron as my birthday gift??
another 11 days to go..
hehehe.hint sesiap..gud2 x?? 


Wednesday, February 23, 2011

majLis cUkuR jAmbuL

hari Jumaat lepas genap usia baby Zareef 7 hari...
Majlis berlangsungg secara kecil2an di rumah MIL...
walaupun secara sederhana, majis tetap meriah ngn kedatangan saudara mara..
Ari Jumaat kn ramai yg cuti..
thanksss sgt2 sebab datang memeriahkan suasana..
Majlis start dlm pkul 8 pg..
Lepas acara cukur jambul, tetamu berselawat ke atas junjungan Nya, Nabi Muhammad  SAW..
gmbr2 lain blh pindah ke dlm lappy..
so, upload picture2 dlm tpn je la dulu..

 SEBELUM...



 SELEPAS...
TADAAAA...



Tuesday, February 22, 2011

Ape itU faCeBlog??nApe FaCe+bLog??

 
 
FACEBLOG <---sile click kt sebelah...
 
TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. 
MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. 
SEPERTI FACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMA FACEBOOK
SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH :)


Thursday, February 17, 2011

tHe baBy bOy ArriVed

salam semua..
i'm glad to announce that my baby boy is here..

introducing...
Wan Muhammad Zareef Hadiff b Wan Mohd Hanel


with sister, Zaara


thanks to all friends, siblings, relatives n everyone for the wishes n greetings..
much love..
lilly <3

Thursday, February 10, 2011

dAiLy upDate ep:4

Assalamualaikum wbt...
  short entry for today..
Thursday, 10th February 2011
DAYS TO GO

9hari je lg..tu pun klu baby kuar on time..
takut nye terawal..
klo terlewat pun masalah jugakkn..
mls nk update menu2 pg,tghari,petang n mlm..
sbb aktiviti makan2 tetap sama..cume tukar2 menu sj..
ari ni still lg mcm hari2 yg sebelum..
cume tghari td ade la cramp for a few minute smpai xleh nk berjalan..
then rs sakit tu hilang ngn sendirinye..
try kire die punye frenquent td..
tp xla kerap sgt..sj baby main2 kot..
terfikir jugak klo baby lahir besok..
nice date..11-02-2011..
tp xkesah bile2..asalkan semuanye selamat..
td ade gak proceed ngn craft project tp mls lg nk upload gmbar..:p
till then..drive safe people..
much love from me..:)

Wednesday, February 9, 2011

dAiLy upDate ep:3

Eps 3
Wednesday,9th February 2010

DAYS TO GO

pagi:
bgn n mandi2 then mask dapur buat brekpes..
zaara awal2 lg dh bgn sbb die tdo ngn mama semalam..
misi menyiapkan brekpes berjaya..
goreng kuew teow,bt cekodok pisang, air milo n last skali roti + jem..
lately ni brekpes mst yg heavy2 je kn..
sbb bgn pagi2 mst rs lapar yg amat dashyat...
hahaaha..

tengahari:
kuar ngn Mama n Zaara g tgk Baby baru..
:)
comel sgt..tembam plak tuh..
New baby kazen hubby yg ke 4..
tp ni first time dapat baby boy..
Zaara plak seronok main ngn kakak baby,Nina..
main lukis2 la..pastu main ngn rabbit,ikan..mcm2..
dlm pkl 12 gtu blik umh sbb nk smbg tgk FULLHOUSE..
tghari xmasakpun..sbb xde org kt umh..
Hazrie my BIL ade white room photoshoot ari ni..
so, Mama mls nk msk..
kitorang msih kenyang sgt2 mkn pg td..
next is,me continue with my craft project..
hp charm dh siap semalam..
ari ni nk siapkan casing nye plak..
duduk la menjahit kt depan tv sampai lenguh belakang..

petang:
Papa balik keje td siap beli bubur nasi..
tgu ape lg..makan lah..siap ade air tebu lg..
sedap betul la air tebu td..bubur ns pun sedap jugak..
then,lps mkn, solat asar dok berguling2 dlm bilik..
Zaara plak kuar g main ngn sepupu2 die..
pastu petang td jugaklah jiran sebelah umah kasi bubur kacang..
rezeki..rezeki..
mkn lagi..sedap btul..
murah rezeki btlskrg ni..leh mkn mcm2...

malam:
planning nye lps maghrib nk cooking2 la utk dinner..
tp dh siap2 mandi, solat nk msk la kn..
Mama cakap xpyh la msk.sebab dh suruh Yie belikan ns kt kedai..
hehehe..
so,xmasak lgsg la ari ni..:)
pas mkn,xtau nk bt ape..BIL Hazrie n Hazdie tgk football match..
boring lah..lepak je kt dm bilik sambil tgk tv sambil tulis entry ni..
:) :)
thanks for reading peeps..

p/s:Zaara tdo awal mlm ni..n dapat la tdo ngn die..

oopppssss...
lupe..dh janji nk upload my craft project kan??
sile2 tengok hasil kerja yg xseberapa nie..

the hp charms

 
 the inside looks

 the front view
 the back view, with the pocket to keep the money

backview with the hp inside..
{=^_^=}

have a nice day..